sobota 19. septembra 2009

Vyfúkanie včiel z medníkov

Pri medobraní je najosvedčenejšou praktickou pomôckou vyfúkanie včiel z medníka k čomu nám poslúži zasieťovaný rám, ktorý plní funkciu plynulého prechodu vyfúkaných včiel z medníka do nadstavku pod ním.

Odstraňovanie včiel z medníkov pri vytáčaní medu, vyfukovaním. Ide o jednu z alternatív, vysoko efektívnu. Veľkou výhodou je, že nepracujeme so „sólo“ plástami, ale celými NN. Vyfukovať môžeme benzínovým kompresorom „BR – 400 STIHL“ alebo používať potápačskú bombu (certifikovanú) so stlačeným čistým vzduchom (150atm.). Jedna bomba vystačí na 15-25 boxov, podľa jej veľkosti. Na bombu je nutné namontovať regulátor výstupu tlaku (8 – 10atm.) a hadicu s koncovou „pištoľou“. Uvedená pomôcka sa dá zabezpečiť, pri zorientovaní sa, u špecializovaných predajní a nadviazaní kontaktu so športovým potápačom, prípadne s hasičmi. Tento vám zabezpečí naplnenie bomby k tomu určeným kompresorom, ktorý je vybavený výstupnými vzduchovými filtrami.
Box kolmo preklopíme na prednú, alebo zadnú stenu. Na prednú časť položíme smyk, ktorý má v prednej časti sito. Z uličiek včely vyfúkame. 
Tlakovú bombu môžeme efektívne využiť aj pri liečení aerosólovým prístrojom proti varoóze. Jedna bomba vystačí pri liečení na 25-35 včelstiev, podľa jej veľkosti.

Toto je model môjho priateľa Michala Vinca z Prešova.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára