streda 14. októbra 2009

Prvý sneh

Ešte minulý týždeň sme mali krásne teplé babie leto, ale v piatok ako keby uťal, ochladilo sa a od soboty do utorka pršalo. Včera, v utorok, teplota klesla na + 4 stupne Celzia a okolité kopce pokryl sneh takmer až do údolia. Dnes je iba + 1 stupeň Celzia, od večera sneží, ale keď predchádzajúci dážď rozmočil pôdu, tak aj sneh sa neudrží a roztápa sa.

Medzi ľudom sa traduje, že pred zimou musí prvý sneh napadnúť na okolitých kopcoch dvakrát, dvakrát sa roztopiť a keď pokryje prírodu tretí krát, ten sa udrží až do jari. Odpozoroval som to aj ja, myslím, že je tomu tak a keď je dnešný sneh ako prvý na okolitých kopcoch, tak nás čakajú ešte dve teplé vlny do príchodu tej pravej zimy. Možno to tušia aj včielky, ktoré sú už stiahnuté v zimnom chumáči. Snáď budú mať možnosť preletieť sa aj v zime.


Môj psík Boris má dnes meniny. Zima mu síce neprekáža, vo svojej búde má pohodu, ale dnešné sychravé počasie na dvore ho prinútilo vtisnúť sa do kuchyne a vyhrievať sa pri peci. Mne to nevadí, veď má meniny a taký skromný darček si zaslúži.



Včera fúkal silný severák a pred večerom bola u nás poriadna metelica. Rosničky v televízii sľubujú, že zimné počasie so silným vetrom bude pokračovať celý týždeň. Nuž čo, aj severný vietor so snehom patrí k čarovným chvíľam včelárenia.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára