sobota 20. marca 2010

Vieme, že včely tancujú. Ale ony aj spievajú.

Pri práci s ťažkými debničkami úľov plných včiel a medu si častokrát uvedomujem, že zvuk včiel je jedinečný. Po takom ťažkom pracovnom nasadení pri včelách pohľadám moje obľúbené kreslo, postavím ho vedľa úľov na zelené, tienisté, pokojné prostredie mojej včelnice, posadím sa doňho so šálkou čaju a rehydratujem svoj organizmus. Hoci je môj organizmus po niekoľko hodinovej práci prehriaty, nepociťujem vyčerpanosť. Sedím v kresle poblíž úľov, počúvam bzukot spievajúcich včiel, ktoré v tisícoch prichádzajú do úľa, odchádzajú z neho a vôbec ma nevnímajú. Častokrát tam na chvíľu zaspím a po prebudení zistím, že som úplne svieži, že to bol rýchly relax.
Práve takéto poznanie je pre mnohých dôvodom na to, že v pokojnom prostredí svojho dvorka, v šere pod jabloňou, medzi kríkmi záhrady, majú jeden úľ so včielkami, kde predovšetkým v kľude relaxujú vedľa včelieho úľa po ťažkej celotýždňovej práci plnej zhonu, hluku a stresov. Šialené relaxačné včelárenie? Čo myslíte?

Včelári dávno poznajú liečivé účinky spevavej reči včiel. Včelár podľa zvuku včiel dokáže určiť čo sa práve v úli robí. Naši starí otcovia vedeli, že ticho lieči, staré mamy spievali vnúčatám pri kolíske, rozpoznali pozitívne účinky zvuku na zdravie človeka a preto si radi vo sviatočnú letnú chvíľu zdriemli vo včelíne.
Nie vždy nás pobyt pri včelách ukľudňuje. Časom včelár rozpozná rozdiel medzi nahnevaným a spokojným bzučaním včiel. Intuitívne vieme rozpoznať rozdiel medzi vrčaním, štekaním a pradením, cvrlikaním. Jeden zvuk nás upozorňuje na poruchu, nedostatok zásob, smäd, votrelca v úli a druhý hovorí o spokojnosti, plných komorách medu, zdravom rozvoji. Práve ten spokojný spev včiel napovedá našej duši, že je všetko v poriadku a to je presne to, čo potrebujeme dnes počuť každý deň. Naši predkovia vedeli prečo sa pokojne odpočíva vedľa úľov v tieni stromu. Spoznali, že včely spievajú.

1 komentár:

  1. Skúšam pridať komentár. Vybral som profil účet google. Funguje zverejnenie?

    OdpovedaťOdstrániť