streda 7. apríla 2010

Jar už mocnie aj v horách

Dnes bolo síce dopoludnia chladno, bolo zamračené a okolité kopce pokrýval čerstvo napadaný sneh, ale poobede sa oblačnosť roztrhala, vykuklo slniečko a teplota vystúpila na +13 stupňov Celzia. Príjemné jarné odpoludnie vylákalo včielky von. 
Pre včelára je vždy príjemné sledovať zdravím kypiaci let včiel.  Som spokojný, keď všetky včelie rodiny úspešne prežili zimu.
V skorej jari netreba včielky rušiť rozoberaním úľa a prehliadaním plástov. Pre včelstvo je teraz kľud oveľa dôležitejší ako v zime. Jedinú operáciu, ktorú treba v skorej jari urobiť je podloženie tretej prázdnej debničky s trámikmi pod dvojboxové plodisko. Včelstvu to neuškodí, teplo stúpa pod povalu a keď bude znáška z vŕb rýchlo ju vystavajú panenským dielom.
 Pozorovať správanie sa včiel na letáči v tomto období je pre včelára tá najdôležitejšia úloha.
Let včiel a ich bzukot sú rečou včelstva, ktorej sa postupne včelár naučí rozumieť aby mohol správne zasiahnuť ak včelstvo potrebuje jeho pomoc. 
Dnes využili moje včielky dve odpoludňajšie slnečné hodiny na zber peľu z vŕby rakyty, podbeľu a liesky, ktoré teraz u nás kvitnú. Predpokladám, že asi tak o týždeň začnú kvitnúť ostatné vŕby.
Pohľad cez okienka v úli tiež poteší včelárovi dušu, keď včielky kontrolujú všetky uličky dvojpriestorového plodiska.  Práve sa začína rodiť nová mladá generácia včiel, ktorá postaví nové zdravé hniezdo a  s pribúdajúcimi slnečnými dňami zabezpečí rast a rozvoj novozrodeného včelieho organizmu.

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára