nedeľa 11. júla 2010

Úľ pre pokorné čmeliaky.

Hniezda čmeliakov sú celkom malé. Kolónia je budovaná najviav pre 150 až 200 jedincov. Hniezdo čmeliakov vymiera každý rok na jeseň. Prežívajú len novo vyliahnuté matky. Približne 10 až 15 z nich prežije zimu. Tieto mladé královné opúšťajú v jeseni hniezdo, nájdu si nové a prezimujú pripravené začať na jar nový cyklus, zatiaľ čo všetky trúdy a robotnice zomierajú.


Čmeliaky žijú často v opustených myšacích hniezdach, ktoré ich kráľovné s obľubou vyhľadávajú. Toto poznanie môžete využiť na prilákanie samičky do vášho úľa pre čmeliakov. V júli alebo v auguste položte do úlika zvyšky starého myšacieho hniezda. Môže byť aj podstielka od škrečka. Pach podstielky určite priláka mladú kráľovnú čmeliakov, ktorá v úliku prezimuje a na jar začne budovať nové čmelie hniezdo.


Spomínam si na moje detstvo, kedy som každé leto objavil pri kosení lúk hniezdo čmeliakov v machu. Podvečer, keď už všetky čmeliaky boli doma, som kuchynským nožom, niekedy aj rýľom hniezdo vybral, preložil do škatuľe od topánok, inokedy zas do kanvičky a presunul aj 3 kilometre domov, do záhrady. V záhrade som sa s nimi tešil až do neskorého leta, kedy sa vytratili. Sám som si vtedy postavil malý úlik veľkosti oplodniačika. Dnes viem, že čmeliaky potrebujú pre svoje hniezdo väčší priestor, a že je výhodné vchod do úlika vybaviť predsieňou alebo rúrkou, ktorá pripomína myšaciu noru. 


Keď sa rozhodnete podporovať na svojej včelnici a v záhrade malé guľaté, krátke, hrubé a chlpaté lietajúce a bzučiace stvorenia, postavíte im obydlie, urobíte veľmi užitočný projekt. Čmeliaky budú robiť vo vašej záhrade iba samé užitočné veci. Ak sa vo vašej záhrade usadia natrvalo, bude to vynikajúce znamenie, pretože čmeliaky žijú v ekologicky čistom prostredí, odmietajú insekticídy a iné toxické chemikálie. Čmeľ, u vás doma, je meradlom zdravého životného prostredia.


Plán a pracovný postup na stavbu úľa pre čmeliakov nájdete vo formáte PDF tu.

1 komentár:

  1. V českej televízii dávali v relácii Polopatě návod ako chovať čmeliakov i ako si zaobstarať ČMELÍN - tak to oni nazvali. Dá sa dokonca objednať poštou, ale vyjde to dosť draho, čmelín stojí asi 990 českých korún plus poštovné. To ma za tú cenu hádam urobí aj známy stolár.
    Skúste na stránke ceskatelevize.cz/polopate, dozviete sa viac.

    OdpovedaťOdstrániť