utorok 17. augusta 2010

Vystužené medzistienky.

Pred niekoľkými rokmi som bol na včelárskej nedeli v prírodnom múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Užitočná včelárska akcia, príťažlivá pre včelárov, ale aj pre turistov, ktorí sa v hojnom počte zaujímali o včelie produkty a o prácu včelárov. Prednášky si mohli všetci vypočuť pod holým nebom, v lone prírody, vedľa starodávneho včelína, tesne pod tatranským Kriváňom. Každý okamih krásneho podujatia bol prepojený s prírodou okolo nás. Presne tak to má vo včelárstve fungovať.

Včelári z celého Slovenska tam prišli predstaviť svoje výrobky. Mňa vtedy zaujal stánok priateľa Staroňa z Liptovského Mikuláša, ktorý predstavoval včelárom kvalitné medzistienky z jeho dielne a polystyrénové úle. Na kraji stola jeho jarmočného stánku visela, ako na šibenici obesená, medzistienka, na spodnej strane zaťažená zaveseným kilovcom,od zhora nadol vystužená ľanovými cvernami. Priateľ Staroň takýmto spôsobom prezentoval jej pevnosť a odolnosť v ťahu. Od vtedy som sa viac s takto riešenou medzistienkou nestretol. Údajne sa nikto nechce pustiť do výroby vystužených medzistienok.

Zaujímavé na tomto príbehu je to, že vystužené medzistienky sú československým patentom. Autormi tohto vynálezu z roku 1982 sú Ing. Kubina Pavol CSc., z Nitry, Ing. Rekoš Jozef CSc., tiež z Nitry a Mrština Václav z Brna. Schvaľovací proces do vydania popisu vynálezu trval patentovému úradu štyri roky. Za posledné tri desaťročia sa nenašiel nikto, kto by tento vynikajúci objav dokázal realizovať pre včelársku prax. Popis vynálezu k autorskému osvedčeniu nájdete tu:


Pre včelársku prax Warré a TBH má tento objav veľký význam. Pri dodržaní litery zákona o rozoberateľnom diele môžem používať len trámiky a zároveň v nich upevnené vystužené medzistienky. Tým dosiahnem bez ťažkostí a bez použitia uzavretého rámika rozoberateľné dielo, umožním včelám pritmeliť plást na stenu úľa, čím prispôsobím ich chápaniu svojich potrieb komunikáciu medzi uličkami a poschodiami a zároveň prispôsobím ventilačný systém včelstvu podľa jeho potrieb. Dali by sa vymenovať ďalšie úžasné priority tohto vynálezu pre včelstvo a predovšetkým pre včelársku prax, priblížiť život včiel v modernom úli s vedeckými technológiami včelárenia  čo najviac k prírode.

Vo Francúzsku riešia spevnenie plástov pre TBH úľ výstuhou z nerezového drôtu. V Rusku a Bulharsku takúto potrebu riešia dreveným rámikom. V oboch prípadoch je včelstvo obmedzované v potrebe pritmeliť plást ku stene úľa. Slovenský vynález vystuženej medzistienky rieši životné potreby včelstva oveľa prirodzenejšie. Odviečkovanie a vytáčanie plástov na trámikoch je už dávno vyriešené.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára