piatok 11. marca 2011

Priekopnícka metóda Warré

Priekopnícka metóda včelárenia na prírodnom diele bez liečenia včelstiev v úli Warré je veľmi podobná tvorbe zmetencov - umelých rojov v tom, že včely musia začať znova od nuly. To je dobre, pretože môžeme predpokladať zlom, prerušenie reprodukčného cyklu roztočov Varroa. Pri použití priekopníckej metódy udržania počtu roztočov Varroa vo včelstve pod kontrolou, vytlačíme včely z horných boxov smerom nadol pomocou dymu, pričom donútime včely obsadiť prázdne debničky úľa Warré, ktoré sú nižšie. Všetky plásty s plodom a medom, ktoré sú v horných poschodiach, s nadstavkami odoberieme a odvezieme. Plod z plástov vyrežeme,  med z plástov vylisujeme a vosk vytopíme v slnečnom rozpúšťači.
Väčšina drobných včelárov ošetruje prirodzenou cestou tri až päť úľov Warré. Prevažná väčšina z nich má prosperujúce včelstvá, ktoré pri použití "priekopníckej metódy" zásobujú včelárovu rodinu tým najkvalitnejším medom. Priekopnícku metódu včelárenia opísal v knihe "Včelárstvo pre všetkých" Abbé Warré ako cenný spôsob protirojových opatrení, zároveň pri jej používaní včelár predchádza nákazám hniloby včelieho plodu a Noseme, zvyšuje výnosy medu a znižuje počty roztočov Varroa na udržateľnú úroveň. 
Pôvodným požadovaným účinkom priekopníckej metódy včelárenia, ako to Abbé Warré videl, bolo zvyšovanie výnosov medu. Včelstvo nemusí chovať plod, preto je oveľa viac robotníc uvoľnené pre prácu lietaviek pri znáške nektáru. Zároveň je vo včelstve potlačený pud k rojeniu. Dosiahneme efekt s rovnakým výsledkom ako pri metóde s vytváraním zmetenca, ktorá sa v súčasnosti hojne používa. Avšak dôvodom priekopníckej metódy včelárenia je, nahradiť všetky plásty v plodisku naraz, čiže skôr ako pri rozširovaní plodiska niekoľkými medzistienkami každý rok. Priekopnícka metóda včelárenia umožňuje všetky staré plásty odstrániť každý rok. To je v súčasnosti všeobecne uznávaný postup, pretože výmena všetkých plástov s plodom v jednej operácii môže pomôcť pri potláčaní chorôb včelieho plodu.
Priekopnícka metóda včelárenia má tiež veľký vplyv na populáciu roztočov Varroa na udržateľnej úrovni, pretože všetky štádiá včelieho plodu sú so všetkými štádiami vývoja roztočov zo včelstva odstránené. Vo včelstve zostanú len roztoče, ktoré sa držia na včelách. Ak takéto včelstvo potom ešte ošetríme kyselinou mliečnou alebo práškovým cukrom, odstránime veľmi veľký podiel roztočov Varroa z kolónie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára