nedeľa 17. apríla 2011

Je to obranný mechanizmus, ktorý zlyhal?

Keď je študent pripravený na štúdium, učiteľ sa určite objaví. Včelstvá sa dajú chovať čo najprirodzenejšie a s minimom stresu. Ázijské včelie medy sú ziskové pre mnohé spoločnosti, ktoré sa chcú presadiť na trhu v obchodných reťazcoch. O matky ázijských včiel má záujem včelársky priemysel v Európe už celé polstoročie a možno aj dlhšie. Obchod s ázijskými a európskymi včelstvami a matkami sa stal dopravcom včelích parazitov medzi európske včely. Európska včela sa dokáže prispôsobiť životu na všetkých kontinentoch. Včelár však nesmie byť ako slepý človek, ktorý nevie kam mieri. Osoh zo včiel, to nie je iba finančný zisk. Med a ostatné včelie produkty sú len malým percentom z prospechu tohto hmyzu. Včelársky priemysel prispieva miliónmi euro ročne priamo do slovenskej ekonomiky. Včela slúži človeku oveľa viac ako ostatné zvieratá, nie preto, že pracuje na výrobe medu, ale preto, že pracuje pre ostatných. Väčšina ľudí nemá potuchy o všetkých tých zložitých životných dejoch vo vnútri úľa. Včely majú tajný život, nevieme o tom nič. Včela putuje celý deň po poliach, lesoch a záhradách, aj na podhorských lúkach je úplne závislá na poľnohospodárstve, aby zhromaždila pre svoj rodný úľ zásoby na zimu. Zbiera nektár, opeľuje kvety a tak nás živí a šatí. Plnými dúškami nasáva kvapky sladkého nektáru z kalichov "škodlivých" burín, ale vo väčšine prípadov sú to pre včelu lahôdkové poháre s jedom. Rozvoj prírodného včelárenia si zaslúži oveľa viac pochopenia a pozornosti zo strany poľnohospodárov, veterinárov a celej spoločnosti. Prírodné včelárenie, to znamená, venovať sa s láskou a čo najväčšou pozornosťou lokálnemu plemenu včely, ktorá tu žije odjakživa, a my chceme, aby prežívala naďalej, aj keď už nie je tou našou pôvodnou včelou.
Pamätám si metódu z osemdesiatych rokov minulého storočia, keď sme počas zakrmovania včelstiev do sirupu pridávali fumagilín. Včelár z nevedomosti, že Nosema je huba, používal v úli doporučované antibiotikum, testované ako protinádorová látka, ktorá cicavcom úplne vygumuje imunitný systém. Je na čase, aby včelárove jedy prestali znečisťovať včelám ich útulný domov v úľoch.
Praktické riešenie pre hubenie roztočov Varroa je založené na chemických procesoch v úli. Včelári tak nevedomky likvidujú plemeno svojich matiek, ktorých potomstvo je schopné čeliť premnoženiu klieštikov a skôr alebo neskôr by prežívali bez liečby. A tak bludný kruh každý rok po medobraní začína odznova. Liečba pomáha včelám pri vývoji ich bezstarostného spolužitia s roztočmi Varroa v úli. Chemické látky riešia problém okamžite, ale v dlhodobom horizonte sa hromadia vo vosku a následne vraj spôsobujú sterilitu trúdov.
Ešte v roku 1987 získal kolektív katedry bioekológie Univerzity v Bruseli dostatočné množstvo pre parazita klieštika príťažlivej látky na biologický spôsob boja proti varroatóze. Táto metóda funguje tak, že biolátka sa rozpráši na rámik s plodom v izolátore, značne zvyšuje príťažlivosť plodu pre parazita a rámik je pre klieštika pascou, po zaviečkovaní sa z úľa odstráni. Je to spoľahlivá biologická metóda, pretože klieštiky sa nemôžu vzoprieť vlastnému rozmnožovaciemu pudu. Ak je táto cesta biologického boja proti klieštikovi známa už vyše dvadsať rokov, prečo sa tento pozoruhodný objav ešte nedostal do praxe? Ak je táto metóda skutočne BIO a EKO, tak je pre včelstvá prijateľnejšia ako kyselina mravčia! 
Nepoznám odpoveď na otázku položenú úvodom, preto sa zatiaľ spolieham na priekopnícku metódu bez liečenia včelstiev v úli, podľa ktorej včely musia začínať znova od nuly.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára