štvrtok 4. augusta 2011

Inovácia sprevádza včelárstvo v celej jeho histórii

Existujú doslova stovky spôsobov ako rozvíjať včelárstvo, je však dôležité vedieť vybrať si ten, ktorý je najvhodnejší pre konkrétnu situáciu a konkrétny región. Najdrahšie medy na svete sú vyrábané časom preverenou technikou, ktorá bola vyvinutá v dávnej egyptskej dobe. Chuť medu, ktorý je uložený v prírodnom panenskom diele, je úplne odlišná od tých medov, ktoré dopestujú včelári v langstrothoch. Včelári, ktorí ponúkajú med v plástoch, preukazujú kvalitu a čistotu produktu. V odtečenom, odkvapkanom, precedenom alebo lisovanom mede, plnenom do fliaš, nie je nezvyčajné vidieť kúsky vosku plávajúce vo vnútri. To sa môže zdať pre väčšinu kupujúcich divné, ale to je známka kvality, že med bol spracovaný ručne tým najjednoduchším spôsobom. Spôsob spracovania sa dá určiť v laboratóriu a kilová flaška prirodzeným spôsobom vyrobeného medu môže stáť až 50 €.
Prírodné včelárenie v ručne pletených slamených košoch je v Európe populárne asi 2000 rokov. Sledovať stav a dostať sa ku zásobám včelstva v koši s pevnou strechou je dosť zložité. Moderná konštrukcia trámikového úľa Warré, v ktorom žije včelstvo na prírodnom diele, umožňuje včelárovi pozrieť sa dovnútra cez strop a odobrať kvalitný med z najvrchnejšieho nadstavku bez nutnosti zničenia diela v celom úli. Presklená zadná stena na každom boxe úľa Warré umožňuje vizuálnu kontrolu života každého včelstva, preto je tento trámikový úľ aj komerčne atraktívny. Warré úľ môže využívať rovnaký princíp v manipulácii s nadstavkami ako Langstrothov úľ, pretože je vertikálne deliteľný. Je príjemným domovom pre včely, jednoduchý na obluhu pre včelára a úsporný na výrobu aj údržbu. Warré, to je včelárenie pre nadšencov, s cieľom, vytvoriť syntézu všetkých základných princípov vo vedení včiel.
Debničky úľa Warré nemajú očká, pretože by tieto vzhľadom k pritmeleným plástom ku stene úľa dostatočne neplnili svoju funkciu pri regulácii tepla a vlhkosti v úli. Namiesto toho majú dekabox alebo povalu z dosky s očkom v jej strede. Očko v povale neumožňuje prístup do úľa osám, sršňom a iným predátorom, ale pomáha pri veľmi horúcom počasí (> 30 ° C). Pokiaľ priame slnečné lúče vylúčime počas poludnia, vysoká teplota nie je až taký problém, pretože včely teplotu v plodišti udržujú na 34,5 ° C. Nepotrebujú chladiť úľ pri dosiahnutí tejto teploty, a tú možno docieliť iba na priamom slnku. Ranné slnko úľom Warré prospieva, vyhnite sa však slnečnému žiareniu počas zvyšku dňa.


Nerozoberajte celé úle bez úľového zdviháka. Debničku vždy pridávajte a odoberajte ako najspodnejšiu alebo najvrchnejšiu. Neklaďte na seba viac ako štyri nadstavky. Zrušil som pozorovacie okná v zadnej stene úľa. Stačí mi pozorovať včelstvo na letáči a sledovať stav v najvrchnejšom boxe pohľadom zhora. Určite nie som sám, kto odpozoroval, že po letnom slnovrate, ale predovšetkým už začiatkom augusta, matka kladie v dolných poschodiach úľa, odmieta klásť v medníku. Je málo pravdepodobné, že na začiatku včelárskeho roka nájdete plod v top nadstavku. Dôvodom sa zdá byť, že včely s blížiacim sa koncom znášky začnú prenášať zásoby medu zo spodných nadstavkov do najvrchnejšieho, nad budúci zimný chumáč. Včely tak upravia množstvo prázdnych buniek a prispôsobia úľový priestor pod uloženými zásobami veľkosti kolónie. Na jar je situácia opačná a matka rada kladie v horných nadstavkoch. Keď chcem po jarnej znáške odoberať debničky plné medu, nový box kladiem na odoberateľné dno, do jeho stredu dám dva krycie plásty ako rebrík, odobraté z top boxu, a v top boxe primerane upravím uličky medzi zostávajúcimi šiestimi súšmi, čo mi umožňuje ťažiť med bez použitia mriežky. Ak takto postupujete po každej znáške, budú včely v poriadku. Presvedčte sa prostredníctvom pokusov a omylov, ktorý postup je pre vaše včelárenie ten najsprávnejší. Nie je možné osvojiť si susedovu prax automaticky. Veď aj Einstein nikdy nepovedal, že "Ak včely zmiznú z povrchu zeme, tak človek nemá viac ako štyri roky života." Ten citát je len ďalší mýtus spolkov, pripísaný ku slávnemu mozgu, aby tým tvrdením pridali trochu dôveryhodnosti o dôležitosti ich postavenia v spoločnosti. V skutočnosti citát vznikol štyridsať rokov po smrti Einsteina, čo možno doložiť. Slávny Einsteinov citát o včelách je teda falošný. Pre mňa, prírodného včelára, byť členom včelárskej organizácie, by bolo bláznovstvo, ako dať si poistiť vtáčie búdky v prípade, že ich osadenstvo serie na niečie auto a ničí jeho farbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára