nedeľa 16. októbra 2011

Náučný chodník na dvore


Aj krátka prechádzka po dvore poskytne človeku množstvo obrázkov z prírody so širokou a pestrou kolekciou živočíchov, žijúcich divokým aj krotkým životom v našej blízkosti. Cestou z dverí môjho domu na dvor, smerom ku včielkam za stodolou, som zazrel nádherne utkanú sieť tučného pavúka, ktorý v jej strede trpezlivo čakal na nepozorné obete z ríše hmyzu, čo sa zapletú do ním postavenej nástrahy. 
Popod nohy sa mi motá čierna mačka Mafia. Pomenoval som ju po domácom maznáčikovi z môjho obľúbeného kresleného seriálu o Miazgovcoch, ktorá sa niekedy pred pol rokom zatúlala pred bránu nášho domu a keďže bola vo veľmi zlom zdravotnom stave, hladná a uzimená, dal som jej najesť a poliečil som ju. Od vtedy je súčasťou našej rodiny, myslím, že sa teší dobrému zdraviu, je prijateľne tučná a pripomína plyšovú hračku.
Prvý októbrový mrázik s pomocou slnečných ranných lúčov zbavil šatu okolité mohutné stromy jaseňov, ktorých lístie tichúčko v bezvetrí odpadlo za pár minút na zem.
Zo susedovho dvora počujem kikiríkať kohúta a kotkodákať sliepku, ktorá práve zniesla vajce niekde v kúte kurníka a hlučne oznamuje celému svetu túto významnú udalosť.
Naprieč cez chodník pochodujú čierne mravce zoradené do svojich formácií v oboch smeroch vyšliapanou cestičkou k mravenisku niekde v trávniku. V suchom zákutí pod šopou si čmeliak našiel svoje zimovisko a vajíčka s larvami včiel samotárok prečkajú zimu v zamurovaných suchých steblách rákosových rohoží na plote.
V korunách neďalekých stromov sa priečia medzi sebou vrabce, ktorých kŕdeľ síce nevidím, ale zretelne počujem ako skáču z jedného bidla na druhé vo vrchovcoch stromov.
Z ulice počuť krásny zvuk kravských zvoncov a keď sa otočím, vidím celé stádo kráv klip klapotajúc lenivou chôdzou na pasienok za dedinou.
Keď prejdem za roh stodoly, pozriem na rad stojacich úľov, zachytím pohľadom niekoľko včiel, ktoré sa odvážia nazrieť z úľa cez letáč von v chladnom októbrovom ráne. Ako by chceli pripomenúť, že je ešte čas pretiahnuť si krídla pred dlhým zimným spánkom v úli.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára