pondelok 24. októbra 2011

Alpský včelí úľ

Úľ Warré prešiel vo svojej histórii niekoľkými úpravami. Úpravy v konštrukcii úľa Warré urobili vo všetkých prípadoch profesionálni včelári, ktorí si tento ľudový úľ prispôsobili svojej metóde včelárenia. Alpský úľ Roger Delona našiel uplatnenie medzi ruskými včelármi, ktorí úľový systém ďalej zdokonalili a s riešením trámikov Roger Delona a polovičnou výškou nadstavkov Warré, vyvinuli metódu, ktorá čo najviac uľahčuje prácu komerčnému včelárovi.
Stiahol som si cez noc, asi za päť hodín, ruský film, ktorý prezentuje rozdiely v postupoch pri včelárení v úli Warré a jeho ruskej alpskej modifikácii. Štyridsaťsedem minútový film beží veľmi dobre na linuxoch. Hovorí o komerčnom včelárovom hospodárstve so stovkami včelstiev. Je zaujímavé sledovať postupy včelára v sezóne s veľmi plytkými debničkami, ktoré sú hlboké 10,5 cm ako v Christovom úli, pričom sa úľový systém zaobíde bez materincov, oplodniačikov a podobných nepotrebných doplnkov. Pri pozeraní filmu som si kládol otázku v súvislosti s požiadavkami prírodného včelárenia. Po zhliadnutí dokumentu som si uvedomil, že v podmienkach nedotknutých ruských stepí a rozoraných celín je nepodstatné venovať pozornosť otázkam prírodného včelárenia.







nedeľa 16. októbra 2011

Náučný chodník na dvore


Aj krátka prechádzka po dvore poskytne človeku množstvo obrázkov z prírody so širokou a pestrou kolekciou živočíchov, žijúcich divokým aj krotkým životom v našej blízkosti. Cestou z dverí môjho domu na dvor, smerom ku včielkam za stodolou, som zazrel nádherne utkanú sieť tučného pavúka, ktorý v jej strede trpezlivo čakal na nepozorné obete z ríše hmyzu, čo sa zapletú do ním postavenej nástrahy. 
Popod nohy sa mi motá čierna mačka Mafia. Pomenoval som ju po domácom maznáčikovi z môjho obľúbeného kresleného seriálu o Miazgovcoch, ktorá sa niekedy pred pol rokom zatúlala pred bránu nášho domu a keďže bola vo veľmi zlom zdravotnom stave, hladná a uzimená, dal som jej najesť a poliečil som ju. Od vtedy je súčasťou našej rodiny, myslím, že sa teší dobrému zdraviu, je prijateľne tučná a pripomína plyšovú hračku.
Prvý októbrový mrázik s pomocou slnečných ranných lúčov zbavil šatu okolité mohutné stromy jaseňov, ktorých lístie tichúčko v bezvetrí odpadlo za pár minút na zem.
Zo susedovho dvora počujem kikiríkať kohúta a kotkodákať sliepku, ktorá práve zniesla vajce niekde v kúte kurníka a hlučne oznamuje celému svetu túto významnú udalosť.
Naprieč cez chodník pochodujú čierne mravce zoradené do svojich formácií v oboch smeroch vyšliapanou cestičkou k mravenisku niekde v trávniku. V suchom zákutí pod šopou si čmeliak našiel svoje zimovisko a vajíčka s larvami včiel samotárok prečkajú zimu v zamurovaných suchých steblách rákosových rohoží na plote.
V korunách neďalekých stromov sa priečia medzi sebou vrabce, ktorých kŕdeľ síce nevidím, ale zretelne počujem ako skáču z jedného bidla na druhé vo vrchovcoch stromov.
Z ulice počuť krásny zvuk kravských zvoncov a keď sa otočím, vidím celé stádo kráv klip klapotajúc lenivou chôdzou na pasienok za dedinou.
Keď prejdem za roh stodoly, pozriem na rad stojacich úľov, zachytím pohľadom niekoľko včiel, ktoré sa odvážia nazrieť z úľa cez letáč von v chladnom októbrovom ráne. Ako by chceli pripomenúť, že je ešte čas pretiahnuť si krídla pred dlhým zimným spánkom v úli.










nedeľa 9. októbra 2011

Atmosféra zimy je už tu

Pri pohľade z okna vidím zasnežený les až do polovice majestátneho Choča. Nie je to nič zvláštne na toto ročné obdobie. Je to prvý sneh sezóny v Chočských vrchoch. Hranica sneženia sa bude postupne posúvať do nižších polôh. V dolinách ten trvalejší sneh obvykle napadne okolo Martina a neskôr. 
Len pred troma dňami teplota vystupovala na 24 stupňov Celzia. Boli krásne slnečné dni a včielky robili každý deň hromadné prelety. Chladné dni so snehovou fujavicou v októbri nie sú ničím nezvyčajným v októbrovom počasí na Orave. Včelár musí byť na takýto druh počasia každý rok včas pripravený. Aj keď teplejšie jesenné dni určite ešte v októbri a novembri prídu, zimná atmosféra tu už bude až do jari. Dúfam, že na včelnici budú včelstvá zimovať dobre a bez tragédie.


nedeľa 2. októbra 2011

Propolis

Tieto dosky sú už niekoľko rokov natreté prepáleným motorovým olejom. Je priam neuveriteľné, že včely ten náter zbierajú a použijú ho na tvorbu propolisu. 

Je 2.októbra, ranná teplota 7C a poludňajšia 23C nad nulou, včely robia silné prelety celé popoludnie.