sobota 5. novembra 2011

Ako fungovalo včelárenie za starých čias?

Včelárenie na rodinných farmách za starých čias gazda praktizoval v piatich až dvadsiatich úľoch. To bol počet včelstiev, ktoré priemerný rodinný statok mal, aby sa rodina popri ostatných poľných prácach stihla o včielky zodpovedne postarať.
Dnešné včelárenie na dedine chápem tak, že dáva rodine podobný úžitok ako sú čerstvé vajcia od sliepok, ktorých kŕdel sa pasie v trávnatej záhrade bez chemického prihnojovania, možno sa tam pasie aj krava alebo menšie stádo kôz, ktoré zas poskytnú rodine čerstvé mlieko. Na maštalným hnojom ošetrenej záhrade alebo záhumenke sa dá dopestovať čerstvá zelenina, zemiaky, bio pšenica, či množstvo iných plodín, ktoré opelili včely a následne je možné vychovať aj bio prasa. Podobne sa dajú v súlade s prírodou viesť aj včielky v takom malom počte úľov. Poskytnú rodine čistý med aj vosk a prebytok medu a vosku bude predaný podobne ako vajcia, mlieko a maslo z farmy.
Včelárenie má byť o týchto hodnotách, ktoré boli pre zabezpečenie bohatej úrody prvoradé pre život sedliakov v minulosti. 
Úle s národnou rámikovou mierou považujem za vhodné pre komerčné včelárenie, pretože sú navrhnuté tak, aby včelstvo produkovalo maximálne množstvo medu na úkor pohodlného a prirodzeného života včiel. Trámikové úle a samozrejme aj úľ Warré, sú určené na prirodzenejšie vedenie včelstiev, pretože rešpektujú prírodné zákony vo včelstve, síce s menšou produkciou medu, ktorý je však celkom určite vyhľadávaným čistým produktom. Predávať prémiový produkt od drobného včelára za vyššiu cenu určite funguje, pretože vždy existuje skupina ľudí, ktorí chcú kúpiť skutočne pravú vec. Na trhoch a jarmokoch veľa ľudí kladie predajcom medu otázky, ktoré súvisia s kvalitou produktu. Pri predaji zo dvora  zákazníci priam očakávajú prezentáciu od včelára o kvalite jeho medov a to je dôležitá časť predajnej práce obchodníka z drobnej včelej farmy, aby vysvetlil pôvod produktu jeho včiel vedených prirodzeným spôsobom.
Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ a SK dlouhodobě propaguje prodej medu přímo od včelaře nebo též prodej medu "ze dvora".

piatok 4. novembra 2011

Domec na úle

Veľmi dobré riešenie domca na úle mi poslal priateľ Janko Hečlo z Liptovského Hrádku. Už som raz o jeho stolárskej zručnosti na blogu písal. Tentokrát realizoval pri stavbe domca môj návrh na možnosť otvárať prednú stenu domca, čo umožní včelárovi zvýšiť počet operácií v úľovej zostave pri žonglovaní s nadstavkami. Napríklad, môže využívať medzidno, na jar umožní slnečným lúčom zohrievať prednú stenu úľa a v zime chráni úle pred nepriazňou počasia. Uvediem aj kontakt na majstra stolára a priateľa včiel: jan bodka heclo zavináč gmail bodka com.


utorok 1. novembra 2011

Ešte jedna metóda prírodného včelára

Keď som sa pred rokmi rozhodol nasmerovať moje včelárenie čo najbližšie k prírode, tak začiatočnícke riešenia s prirodzenou stavbou diela nefungovali dobre. O starodávnych postupoch včelárenia som nevedel absolútne nič, aj preto pokusy na veľkých rámikoch 420/275 v slamených úľoch nesplnili moje očakávania. Nevedel som, napríklad, o takých detailoch, že za normálnych okolností treba z piatich rojov urobiť tri rodiny, aby včely dobre obsadili dutinu úľa a postavili kompletné prirodzené dielo. 



Zmenil som myslenie a postavil som si úle z dosky hrubej 25 mm, s vnútornou dľžkou nadstavku 435 mm, ktorý je vysoký 146 mm a zmestí sa do neho 10 rámikov. Dnes viem, že debničku stačí stavať na 8 rámikov. Vynikajúca úľová zostava, ktorá úplne zmenila moje myslenie včelára, pri ktorej som pochopil čo od mojich včiel vôbec chcem, aké úle mám stavať a ktorú metódu vedenia včelstiev používať.





Po deviatich sezónach môjho včelárenia na prírodnom diele si dovolím vyvodzovať závery, ktoré môžu byť na prospech ostatným milovníkom včiel. Metóda viacnadstavkového včelárenia sa dá využívať v každej vertikálnej úľovej zostave bez ohľadu na výšku rámika. To znamená, že nikto nemusí meniť dĺžku svojej zaužívanej rámikovej miery. Dôležité je za akým účelom sa rozhodnete včeláriť. Ak chcete zabezpečiť svoju rodinu kvalitným domácim medom, potom vám stačí tri až päť rodín v úľoch Warré, ktoré vám v sezóne poskytnú potrebné množstvo medu s čo najnižšími nákladmi. Ak uvažujete včeláriť na prírodnom diele s cieľom, že vám prírodné včelárenie prinesie aj nejaké peniaze do rodiny, potom musíte uvažovať aj o podmienkach vedenia včelstiev v štandardných, čo najnižších úľových boxoch. Rysy včelárenia, na prírodnom diele klasickým postupom, si môže každý ujasniť na rozkreslenej metodike.
Ako som už spomenul, 8-rámikové nadstavky sú tak akurát, ich vhodná výška je 146 mm. Teplotu v úli stanovuje jeho povala, čo je hlavnou myšlienkou v konštrukcii tohto úľa, pretože včely majú možnosť za každého počasia v chladnom ročnom období skorej jari prechádzať z akéhokoľvek miesta v dutine úľa cez veľmi nízke rámiky k hojným zásobám s potravou. Postupným rozširovaním úľového priestoru veľmi nízkymi nadstavkami v skorej jari nedôjde k prudkému ochladeniu plodiska a teplo v úli udržia včely oveľa ľahšie ako pri rozširovaní priestoru vysokými nadstavkami. To je dôležité pre všetky klimatické oblasti. Celý pracovný postup, rozkreslený na obrázku, sa odvíja od kvitnutia jednotlivých rastlín a znášok z nich. Aby sa do kvitnutia agáta včelstvo nevyrojilo, môžete ho rozdeliť a v čase kvitnutia slnečnice tieto dve včelstvá spojíte. Medný výnos zostane zachovaný, získate mladú matku, alebo rozšírite počet svojich včelstiev. A to všetko bez manipulácie s rámikmi.
Našiel som na ruskom anastáziafóre jednoduchý spôsob výroby rámikov s úzkovysokou hornou aj dolnou latkou, ktoré sú vynikajúcim riešením pre včelárenie na prírodnom diele, bez medzistienok. Spodnú hranu hornej úzkovysokej latky rámika stačí potrieť roztopeným voskom a včely budú stavať v rámiku rovné dielo. Premostenie hornej latky s dolnou slúži včelám ako rebrík pri stavbe prírodného diela a zároveň účinne spevňuje panenskú voskovú stavbu.
Považujem za užitočné informovať o zhode mojich skúseností s praxou prírodných včelárov v zahraničí, čoho dôkazom sú ich informácie na zahraničných internetových stránkach.