pondelok 5. marca 2012

Od kultúry násilia ku kultúre mieru

Karol Marx, jeden zo zakladateľov komunizmu, je najvplyvnejším mysliteľom uplynulého tisícročia. Hoci diktatúry v dvadsiatom storočí deformovali pôvodné myšlienky Manifestu komunistickej strany, jeho filozofické, sociologické, historické a revolučné práce sú rešpektované dnešnou akademickou obcou. Marxovo vplyvné ekonomické dielo, Kapitál, je analýzou fungovania kapitalizmu. Vzhľadom k tomu, že kapitalizmus je systém, ktorý charakterizuje svet na začiatku dvadsiatehoprvého storočia, poznať Marxovo dielo je pre nás dôležité preto, aby sme porozumeli chodu spoločnosti, v ktorej žijeme. Karol Marx je otcom moderného politického myslenia. 
Ľudia odmietli socializmus v nádeji, že páternalizmus sa o nich postará. "Nikto vám nemôže sľúbiť viac, ako vám dali komunisti."



2 komentáre:

  1. Milan, myslím si, že včely žiadneho Marxa ani predstaviteľa komunistov na Slovensku nepotrebujú. Nie je podľa mňa vhodné prezentovať kvalitnú dobrú včelárinu, ktorú robíš, s politikou vôbec a najmä s politikou niečoho, čo vývoj spoločnosti a čas poslal do hrobu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. JANKO JESENSKÝ: DEMOKRATICKÉ VOĽBY

    V tých voľbách demokratických je predsa čosi novô,
    a to je, že hlas národ má a vyvolený slovo.
    Pred dažďom rastú oblaky, pred voľbami zas sľuby,
    ... po daždi rastu rýdziky, po voľbách - prázdne huby.
    Pri voľbách národ vyberie si stranu milovanú,
    po voľbách strana milovaná ho odloží - na stranu.
    A pravda pravdou zostáva pod potmehúdskym slncom:
    voličia prídu ku urnám a vyvolení - k hrncom.
    (1929)

    OdpovedaťOdstrániť