streda 25. apríla 2012

Zastrašovanie "démonizáciou" malých buniek

Pôda je najvrchnejšia časť zemskej kôry, ktorá vzniká na styku a za vzájomného pôsobenia biosféry, atmosféry, litosféry a hydrosféry v podmienkach určitého reliéfu. Skladá sa z neživej zložky, ktorou sú častice ílu, hliny, piesku, kamienky, pôdna vlhkosť, vzduch, odumreté časti rastlín a živočíchov (tvoriace humus), živou zložkou (tzv. edafón) sú korene rastlín, mikroorganizmy a drobné živočíchy. 1 cm pôdy vznikne za 100 rokov. Základnou vlastnosťou pôdy je schopnosť poskytovať živiny rastlinám, t. j. má produkčnú funkciu. 
Fridrich Wenz, propaguje tridsaťročné skúsenosti z "liečenia" chémiou zničenej pôdy pri jej obrábaní. Podobne, aj vo včelárstve, sú vysoké výnosy medu dosahované s pomocou chémie. Rodinné záhrady, sady a chotáre slovenských obcí nepotrebujú na dedine troch včelárov, ktorí obhospodarujú priemyselnou metódou po päťdesiat rodín, ale päťdesiat včelárov po troch rodinách, ktorí sa so záujmom starajú o jednoduché, prirodzené včelárstvo. Postavenie malých členov včelárskej obce je rovnako dôležité ako životy slávnych osobností z včelieho hospodárstva.
Znepokojuje ma poznanie, že len hŕstka z praktických včelárov venuje pozornosť malým bunkám, ktoré včely stavajú na prirodzenom diele. Trendy v úľovej otázke neustále prichádzajú a odchádzajú a smerovanie v spôsoboch včelárenia je určované príslušnými apoštolmi z včelárskych spolkov. Dnes je za dobro považované včelárenie vo veľkom, ku ktorému vyznaniu sa mnohí začínajúci včelári pripájajú, pretože chcú aj včelie produkty predávať vo veľkom. Opatrenia, ktoré chránia preteky a režimy prevádzok včelárenia s chémiou, sú považované za skutočný úspech. Liečenie včelárstva malými bunkami odmietajú ako švindel. Pritom niektorí anglickí včelári dokazujú veľmi jasne, že malé bunky skracujú inkubačnú dobu vo vývine včelej mlade. Ak je to tak, že malé bunky bránia roztočom v reprodukcii a narušujú ich vývojový cyklus, potom prírodné včelárenie nemôže byť zlé. Ázijské plemená včiel si veľmi dobre vedia poradiť s roztočmi Varroa na udržateľnej úrovni práve z dôvodu, že ich chov na prírodnom diele skracuje roztočom reprodukčný cyklus. Som rád, že sa k prírodnému včeláreniu hlásia takí fanúškovia včiel, ktorí to chcú skúsiť a chcú získať skúsenosti a nie nechať sa zastrašiť "démonizáciou" malých bubiek. Uvedomujem si, že šance získať pre prírodné včelárenie obchodných včelárov, rovnako ako hobby včelárov, sú obmedzené. V modernom včelárení je rojenie prevenciou proti chorobám a taký postup oni neuznávajú. Prírodné včelárenie je pre mňa jednoducho väčšia zábava, keď som včelár, ktorý nažíva so svojimi včielkami podľa vlastného presvedčenia a nie podľa toho, čo robí väčšina susedov, ktorí vo svojom včelárskom obchode popri predaji medu rovno ponúkajú aj LG, JU a B.
Včelárenie v rámikových úľoch je drahé a s postupom času včelstvá nebude možné v nich spravovať. Je to obeť pre vedu. Rámikový úľ je hlavnou príčinou ochorenia včiel. Každý si môže viesť včelárstvo v úli, ktorý mu vyhovuje, ale stále som šokovaný, keď včelári, ktorí používajú rámiky, krmivo a vosk z druhého konca republiky, už celé storočie hovoria lož, že choroby rozširujú divoko žijúce roje a včelári s chovom na prírodnom diele. Urobil som si vlastný obraz o tom čo chcem urobiť pre to, aby včely žili zdravo v budúcnosti. Ak si niekto zoberie niečo z mojich myšlienok o rozmeroch buniek včelieho diela pre seba, už vyhral. V mnohých včelárskych postupoch sa obraciame so žiadosťou o radu na skúsených včelárov bez toho, aby sme v našich mysliach odhadli dôsledky možností nášho konania. Najkontroverznejším príkladom sú geneticky modifikované organizmy. Myslím si, že by sme nemali robiť všetko, čo sa vo včelárskych postupoch robiť dá. My, včelári, si máme stanoviť svoje vlastné hranice. Včely majú žiť predovšetkým tak, ako ich príroda stvorila pre dobro nás ľudí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára