sobota 21. júla 2012

Bee Vital Hive Clean

BVHC je medzi organickými včelármi populárne varroa liečivo zložené z kyseliny oxalovej, kyseliny citrónovej, propolisového extraktu, vody, sacharózy a esenciálnych olejov. Výrobcom prípravku je firma BEEVITAL Rakúsko. Je vyrobený na prírodnej báze. Jeho výhodou je, že sa ľahko aplikuje a s týmto organickým prípravkom dosiahnete výborné výsledky pri tlmení počtu roztočov Varroa na udržateľnej úrovni.
Prípravok po nakvapkaní do uličiek medzi rámikmi, ktoré sú obsadené včelami, sa vo forme mikroskopických kvapôčok nalepí na jemné ochlpenie včiel a tieto ho svojou komunikáciou roznesú po priestore celého úľa. BEEVITAL HIVECLEAN  vyvoláva zmenu vône prostredia včiel. Roztoče túto situáciu vnímajú ako zmenu svojho zdroja potravy, čo ich dráždi a núti opustiť svojich hostiteľov. Upíri Varroa padajú na dno úľa a tam na podložke, natretej jedlým olejom, hynú hladom.
Liečivo musí byť pred použitím zohriate na telesnú teplotu ľudského tela. Do úľa je možné prípravok aplikovať pri teplote 10 - 25 stupňov Celzia nakvapkaním do uličiek obsadených včelami. Spotreba na jedno včelstvo je 15 ml roztoku. Časový rozsah pôsobenia je 7 dní. Pre dosiahnutie systémového, dlhodobého účinku je výrobcom doporučené každý šiesty deň preliečenie opakovať počas 21 až 28 dní. Roztok obsahuje organickú  kyselinu šťaveľovú, preto BVHC používajte mimo produkčného obdobia.
Na redukciu počtu roztočov Varroa vo včelstvách včelári s obľubou po domácky pripravujú šťavu z citróna a cukru, ktorá tiež aktivuje vo včelstve čistiaci pud včiel a možno ho používať opakovane kedykoľvek v sezóne. Jeden liter zmesy si pripravíme z 0,5 litra prírodnej citrónovej šťavy, ktorú zmiešame s 0,5 litrom cukrového sirupu 1:1. Zmes aplikujeme nakvapkaním do uličiek v objeme 50 ml na plodiskový box miery Dadant. Experimentovať s citrónovou šťavou sa vyplatí, pretože jej účinnosť je 90,5 % v období včelstva bez plodu, v októbri, v novembri. Liter takto pripraveného prírodného sirupu stačí na 20 včelstiev. Myslím, že je to veľmi jednoduchá ekologická metóda, ktorá nie je škodlivá pre včely, a je prekvapujúco efektívna. Aktivuje čistiaci pud včiel a umožňuje monitorovať množstvo roztočov Varroa vo včelstve počas celého roka.  

     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára