piatok 21. decembra 2012

Ó, ty Štedrý večeru...!

PF 2013
Keď na Štedrý večer budú pri večeri hlavy rodín natierať medom oblátky, málo komu napadne myslieť na včeličky, ktoré ten med tak pilne zbierali a ukladali, o ktorý sa potom so starostlivým včelárom rozdelili. Hlava rodiny natrie medom oblátku a tiež aj čelá svojich milých, aby boli po celý rok tak dobrými, ako je ten med. V mnohých rodinách, hoci by sa med mal užívať denne, je to jediná doba v roku, kedy je med na prestretom stole. Snáď ako ten pekný starý zvyk, natrieť čelo dieťaťa medom, aby ono bolo tak dobré po celý rok ako ten med, pobáda i toho menej úspešného (dnes sa už nehovorí najchudobnejšieho) ku kúpe kvapky medu. Hovorím kvapky preto, lebo sa ho kupuje pol kila, alebo najviac jeden kilogram. Ale aby Vianoce boli čím okázalejšie, popri tom sa kúpi hodne alkoholu na to hriatô. Ak chceme byť zdraví, užívajme denne med. Jedna čajová lyžička medu na raňajky deťom navodí každému pocit dobrého telesného stavu, pretože med obsahuje neobyčajne veľké množstvo výživných látok. Starším ľuďom, trpiacim poruchami trávenia, je zvlášť prospešný. Sklenica medovej vody, alebo lyžica medu vo víne, prípadne požitá v grogu na večer, spôsobuje kľudný spánok. Pri kašli, prsných prechladnutiach a bolestiach hrdla, každé dve hodiny užívaný med spôsobuje zmiernenie bolestí a podporuje uzdravenie. Med rozkladá v ústnej dutine tvoriace sa hlieny, preto je dobrým a príjemným kloktadlom. Koľko potrebujeme, my včelári, ešte urobiť osvetovej činnosti? Ale aby tie Vianoce neboli takým suchým rozjímaním pre nás, nezaškodí, keď si niečo o včelárstve povieme.
V čase zimného slnovratu panuje na včelnici ticho. Na nás je, aby sme všetkým včeličkám zabezpečili nerušené zimovanie. Letáče treba tak zúžiť, aby sa cez ne neprepchala myš. Sýkorky odvábime, keď ich na inom mieste záhrady budeme kŕmiť. Okolo včelína nedovoľme robiť žiadne hrmotné práce, hlavne nie také, ktoré otriasajú pôdou, ako je rúbanie dreva a pod. Iba na Štedrý večer ľahúčko zaklopeme na úle a tichúčko oznámime: "Ježiško sa narodil! Slniečko sa už vracia!" To si môj deväťdesiatročný sused neodpustí ani v najväčšej metelici.
V Jasenovej deti roznášajú vianočné oblátky

Tradícia nás učí, že naši predkovia, starí včelári, chodili po štedrovečernej večeri ku včelínu, klopali na úle a tak svojim včeličkám dokazovali svoju lásku, že na ne ani v tých najradostnejších chvíľach svojho života nezabúdajú. Ba považovali to akosi za svoju povinnosť. Niektorí dokonca, keď sa vracali domov z kostola, išli na včelnicu a koľkokrát fúkli do letáča, toľko rojov dostali. Je to pekná tradícia a musím sa vám priznať, že i ja každoročne pred vianočným večerom idem na včelnicu, nie aby som klopal na úle alebo aby som fúkal do letáčov, ale počúvam potichu pri letáči, ako včielky pokojne šepkajú, pozriem, či je všetko v poriadku, a len potom spokojne zasadnem k štedrovečernému stolu, na ktorom určite nechýbajú vianočné oblátky a sladký med od mojich včielok. Zachovávam túto tradíciu, túto pamiatku našich predkov, a pokladám si za povinnosť, na Štedrý deň prezrieť včelnicu a počúvaním pri letáči zistiť, či včielkam niečo nechýba.
Pokoj ľuďom dobrej vôle, spokojné Vianoce a lepší Nový rok!


1 komentár:

  1. Podľa slovanského duchovna sa na Slnovrat znovuzrodí slnečné božstvo – slnečný syn Svaroga – boha nebeského ohňa. Ten môže byť označovaný ako Svarožič, Dažbog, alebo iným zástupným menom pre vlastné – obrodené Slnko. Sviatok bol dôležitý z hľadiska duchovného, prírodného, spoločenského i hospodárskeho.
    http://www.2012rok.sk/wp/rodne-duchovno-2/13458-podstatou-vianoc-je-slavnost-slnovratu

    OdpovedaťOdstrániť