pondelok 17. júna 2013

JU - Krása a estetika z iných časov

Zamyslite sa nad tým, keď sme sa ako chlapci kúpali v potoku zarovno s husami, vyberali sme hniezda čmeliakov na lúkach a nosili ich večer domov, aby sme si ich uložili do v kúte záhrady pripraveného a vlastnoručne zhotoveného úlika. Skúste si predstaviť, ako krajina alebo gazdovstvo vyzerali vtedy a porovnajte okolnosti s dneškom. Vtedy nás netrápili otázky, čo je to bio a eko vo včelárstve. Dnes včelári hovoria o tvrdej alebo mäkkej ceste včelárenia. Ich názory sú v rozpore s mojim včelárením na prírodnom diele. Som teda prírodný včelár, som z inej doby a z inej kultúry a skúšam moju jemnú cestu včelárenia s prirodzenou stavbou včelieho diela v presvedčení, že je stále ešte možné pracovať s "Warre operáciami" vo včelárskych postupoch v dnešných podmienkach rovnako, ako tomu bolo pred 50-timi rokmi.


Moja cesta sa uberá iným smerom ako keď som so včelárením začínal. Dospel som k poznaniu, že je správne prenášať techniky včelárenia bez medzistienok medzi dnešné štandardné postupy vo včelárstve, pretože keď máte väčšie technické znalosti veci, začnete prehodnocovať svoju prácu, skúšate technicky vysvetliť svoje naučené a všeobecne uznávané postupy. Predpokladám, že väčšina začínajúcich včelárov sa chce starať o svoje včielky v rozoberateľných úľoch vyvinutých pred 150-timi rokmi. Treba si však uvážiť, ako preniesť výhody dreveného úľa s rozoberateľným dielom do vyvíjajúcich sa včelárskych postupov dnešnej modernej doby. Ktorú cestu si vybrať pre zdravým kypiaci život včiel? Má krása a estetika včelárenia z iných časov miesto v dnešnej dobe? Úprimne povedané, naozaj sa nestarám z akého dôvodu niekto drží svoje včely v záhrade. Či už je to osobné pobavenie, respektíve chce opeľovať svoj ovocný sad alebo chce vyťažiť zo včiel čo najviac kapitálu. Ale všetkým nám, čo sa zaoberáme včelami, stojí za to, uvedomovať si každú chvíľu poznatok, že v dnešných časoch je pre život najdôležitejšia nepoškodená príroda. Pozrite sa, dnes musíte vo svojej robote počas vymedzenej pracovnej doby vytvoriť určitú hodnotu. A tá vytvorená hodnota musí byť cenná. A keď si pri svojom včelárskom remesle môžete dovoliť včeláriť tak, ako tomu bolo pred polstoročím, potom dávate prednosť presne tomu cennému, čomu dnes hovoríme bio a eko.

Môj retro štýl prírodného včelárenia je založený na týchto skúsenostiach:
Predpokladám, že metodika nn-včelárenia používa na rozšírenie úľového priestoru pre med najspodnejší nadstavok, ktorý aj ja osobne prehadzujem pred očakávanou znáškou na top pozíciu v úli. Súvisí to s jarným postupom včelára pre reguláciu obnovy diela v horných poschodiach úľovej zostavy. Včely ustupujú zásobám smerom nadol v čase znášky a to je už podľa mojej skúsenosti neskoro na obnovu diela. V skorej jari zas včely postupujú za zásobami smerom nahor a stavebný pud na zväčšovanie plodiska majú v tomto období najväčší, a to musí včelár využívať na každoročnú obnovu diela v plodisku. Ďalšia skúsenosť je taká, že včely na stavbu diela potrebujú zvýšenú teplotu v priestore úľa. Preto ochotnejšie a aj kvalitnejšie stavajú dielo v medníku keď je v skorej jari nepriaznivé počasie. Moje nadstavky Warre som konštruoval na výšku rámika miery "B", pretože som chcel, aby sa naša slovenská národná rámiková miera nejakým spôsobom prejavila v mojej modifikácii úľa Warre.

Mne sa páči aj riešenie, ktoré ponúka metodika vedenia včelstiev v Jednotnom úli, čechoslováku, zo začiatku 60-tych rokov minulého storočia, ktorú som osobne pri včelárení v dvojnadstavkových úľoch s vysokými rámikmi používal. Čechoslovák je úľ s pomerne malým štvorcovým pôdorysom, s výškou boxov príbuznou Dadantovmu rámiku, ktorý umožňuje včelám obrovský jarný rozvoj. Čechoslovák má rámiky vysoké 30 cm a v tejto úľovej zostave musí včelár manipulovať s rámikmi, pretože manipulácia s nadstavkami by bola fyzicky dosť namáhavá. Z takéhoto konštrukčného riešenia úľa vyplýva aj postup rozširovania úľového priestoru smerom nahor a to prekladaním rámikov z plodiska do medníka. Pre mňa, keďže včelárim bez medzistienok, je takýto postup obnovy diela v skorej jari veľmi dôležitý. Keď začne včelstvo v plodisku ošetrovať posledný rámik, teda nie až potom, keď už celé plodisko nahusto obsadá, lebo to by bolo neskoro, odoberiem z plodiska plásty so zaviečkovaným plodom a preložím ich nad plodisko do medníka. Ostatné plodové plásty prirazím k sebe a zostávajúci prázdny priestor smerom ku stene úľa vyplním prázdnymi delta rámikmi namiesto odňatých plástov. Pre udržanie potrebnej teploty pri stavbe diela včelami je u mňa v horách dôležité, vyplniť priestor medzi prázdnymi rámikmi povalovými latočkami alebo doštičkami okrem krajnej uličky pri stene úľa, ktorú nechám otvorenú. Ňou môžu unikať z medníka trúdy. Matka tadial do medníka neprechádza, lebo pod uzavretými uličkami v plodisku sú novo vystavané panenské plásty, ktoré v najlepšom prípade môžu byť smerom k plodisku zaplodované len čiastočne. Dva krajné rámiky, ak sú vystavané, sú zanesené medom a pre matku tvoria hrádzu, cez ktorú k voľnej uličke neprenikne. Na zostávajúce plodové plásty položím materskú mriežku. Odobraté plodové plásty z plodiska vložím do medníka nad mriežku a zaplodované plodiskové plásty. Ostatný priestor doplním súšmi alebo prázdnymi delta rámikmi, keď súšov nemám.

A na medobranie, pri ktorom musím rozobrať ťažký medník po častiach, pretože by som jeho hmotnosť fyzicky nezvládol, sa vždy teším. Koniec koncov, v našich zemepisných šírkach nepoznám včelára, ktorý by úrodu zo svojich nízkonadstavkových úľov vytáčal s celými nadstavkami, tak, ako je tomu v prípade nízkych nadstavkov Warre. Myslím, že linku do medárne na mechanizované medobranie má na území ČeskoSlovenska len jeden veľkovčelár. Ostatní nn-včelári musia medníky tiež rozoberať po častiach, ako to robím celé roky ja s vysokými nadstavkami.

Keď umožníte včelám žiť na ich vlastnom prirodzenom diele, naučíte sa vo vašej záhrade včeláriť s klieštikom bez pesticídov, ktoré zabíjajú včely. Z roztočov Varroa sa stanú vaši priatelia. Žihľava dvojdomá v princípe obsahuje organické kyseliny: mravčiu, šťaveľovú, kremičitú, naviac draslík, železo, vápnik a iné stopové prvky. Odvar zo žihľavy alebo z nej na ručnom kuchyňskom odšťavovači vylisovaná surová šťava zmiešaná s cukrovým sirupom nám nahradí kompletný program syntetických kyselín používaných proti varroáze. Dávkovanie po domácky vyrobeného Antivarroa-Urtica-Dioica-Bee-lektvaru bude stačiť v množstve jednej polievkovej lyžice surovej žihľavovej šťavy na liter sirupu. Vychádzam z praxe, keď pri jarnom ošetrení sa na jedno včelstvo doporučuje použiť šťava z polovice citróna alebo jedna polievková lyžica jablkového octu, ale iba na deciliter sirupu, ktorý za teplejšieho dňa rozlejem po uličkách a horných latkách rámikov plodiska raz za sedem až desať dní. Aj naši predkovia pridávali počas jarného podnecovania včelstiev do jedného litra sirupu jednu polievkovú lyžicu prevareného mlieka alebo srvátky, ktorá zostala po odvarení tvarohu a mali zaručene vitálne včelstvá počas celej sezóny. Včelstvo odjakživa nivočia nejaké choroby a aj my, ľudia. Vždy som otvorený pre staronové prístupy v ošetrovaní včelstiev. Surová žihľavová šťava nie je jediná vec, ktorá je potrebná na budovanie silnej imunity včelstiev. Aby boli včelstvá zdravé, musia byť silné a mať biologicky rozmanitú stravu, čo nie je pre ne ľahké zabezpečiť z monokultúrnych potravinových zdrojov ošetrovaných jedovatými pesticídmi. Túto jar som pozoroval ako včely niekoľko dní nasávali šťavu z kôpky kysnutej kapusty, ktorú som vyložil zo súdka po zimnom uskladnení. Preto musia byť aktívni aj prírodní včelári v hľadaní šance pre včely.
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára