pondelok 12. augusta 2013

Termické ošetrovanie včelstiev nízkymi teplotami

Keď je vo včelstvách priam neudržateľne rozmnožený roztoč Varroa, tak vidíte pred úľmi, v tráve, na chodníku, pochodovať včely postihnuté vírusom deformovaných krídel. Tento obrázok sa na včelniciach takmer pravidelne opakuje každých päť, šesť rokov, niekedy aj skôr. Keď sledujem v blízkosti včelstiev takéto divadlo včiel s pochodujúcimi včelami bez krídel, musím práve v tomto čase vyčistiť úľ tak (môžeme to pozorovať v máji, ale aj v auguste), aby môj biologicko-chovateľský postup splnil viac funkcií v sezóne a do budúcnosti. Navrhujem rozobrať plodisko po častiach, vybrať všetky plásty so zaviečkovaným plodom. Včely z plástov zmetiete a plásty odložíte do manipulačnej debničky. Takéto plásty so zaviečkovaným plodom budú vo včelstve tri, možno štyri rámiky. To je dané výškou nadstavkov, ktoré sú buď plytké alebo hlboké. Ostatné plásty so zásobami, s vychádzajúcim plodom, otvoreným plodom a vajíčkami, v plodisku ponechám, aby včely pokračovali ďalej vo svojej práci.
Možno sa to bude niekomu zdať brutálne, ale ďalší postup termickým ošetrením "včelstva" pokračuje v teplotných hodnotách pod bodom mrazu. Všetky odstránené plásty so zaviečkovaným plodom necháte zmraziť po dobu nie kratšiu ako 24 hodín (zabíjanie roztočov pod viečkom). Po viac ako 24.hodinách môžete plásty rozmraziť, zahriať a vrátiť späť do úľa. Včely ich vyčistia a znovu použijú na plodovanie. Pred vrátením rozmrazených plástov do úľa môžete zaviečkovaný plod odviečkovať. Pomôžete tak včelstvu v jeho rýchlejšom zotavení.
Túto metódu termoošetrovania včelstiev môžete použiť v ktoromkoľvek období včelárskej sezóny. Najvýhodnejšie pri medobraní. Odstránením zaviečkovaného plodu zmrazením sa dajú výrazne znížiť počty roztočov Varroa vo včelstve, čo je v dlhodobom horizonte užitočné pre každý úľ. Mraznička sa nájde v každej domácnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára