piatok 18. apríla 2014

Ako odobrať roj z úľa

Aby sme nemuseli čakať pred úľmi na okamih kedy vyletí roj, uvediem jednoduchý spôsob ako odobrať roj z úľa vtedy, kedy to chce včelár a má na takýto zákrok do včelstva čas.
V rojových hodinách, čiže okolo desiatej dopoľudnia, vyberieme na kozlík plodisko včelstva. Plást, na ktorom sme našli zaviečkovaný matečník, položíme aj so včelami späť do úľa. Keď nájdeme matku, tú chytíme, dáme do klietky a odložíme stranou. Neskôr ju hodíme do odobratého roja. K odloženému plástu so zaviečkovaným matečníkom pridáme ďalší plást aj so včelami, na ktorom sme našli najviac otvoreného plodu. Včely z ostatných plástov zmetieme cez smyk do rojovnice. Ometené plásty pokladieme späť do úľa v poradí, ako sme ich vybrali. Potom úľ uzavrieme. Včiel v tomto včelstve ešte pribudne, pretože sa vrátia domov lietavky. Podmienkou však je, že tie dva plásty plne obsadené včelami musia v plodisku zostať. Staré včelstvo o päť dní prezrieme. Jeden najkrajší zaviečkovaný matečník ponecháme, ostatné môžeme použiť alebo ich zničíme. Tým zamedzíme, aby včelstvo vyslalo ešte aj druhoroj. 
Odobratý roj už máme v rojovnici. Rojovnicou buchneme o zem a včely padnú na dno. Teraz hodíme medzi zmetené včely v rojovnici odobratú matku. Rozprašovačom porosíme včely vodou, v ktorej sme rozriedili med. Po piatich minútach to opakujeme, opäť zrazíme včely na dno rojovnice a porosíme. Opakujeme to štyri až päť krát. Asi po hodine môžeme roj vysypať do nového úľa. Dáme mu hneď pol litra sirupu, aby nehladoval. Touto dávkou roj podporujeme každý deň po dobu štrnásť dní. Takto si postaví skôr hniezdo.
Zmetenec môžeme urobiť aj z viacerých včelstiev podobným spôsobom, len matku pridáme z niektorého včelstva, o ktorom si myslíme, že má tie najlepšie vlastnosti. Vo včelstve, z ktorého odoberieme matku pre zmetenec, vyrežeme na rámiku s jednodňovým plodom pozdĺžnikový otvor. Včely tam postavia matečníky, o týždeň rámik skontrolujeme a ponecháme včelstvu ten najkrajší matečník. 
Táto starodávna metóda, Emila Joštiaka z Oravy, vyhovuje predovšetkým tým včelárom, ktorí sa ku svojim včielkam dostanú, povedzme, len raz za týždeň alebo dva. V čase rojenia včelstiev majú možnosť predísť stratám z vyrojených včelstiev.


Dnes skončilo ochladenie, +19°C, slnečno, popoludní pod mrakom a mrholenie, kvitnú slivky, tŕne, čerešne, púpava, vŕby, prínos na váhe 0,5 kg, pokles na váhe za posledných chladných 12 dní 2,7 kg.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára