piatok 4. septembra 2015

O cene medu

V šotoch z televíznych správ sa novinári informáciu snažia predložiť verejnosti tak, aby z toho bola senzácia. Uvediem príklad z pred desiatich rokov, kedy určitá televízia informovala o zdražovaní základných potravín a uviedla, že vianoce budú drahšie, pretože pravdepodobne zdražie aj med. Mne osobne sa tiež stalo, keď želaním redaktorky bolo, aby som moje rozprávanie o živote včiel ukončil informáciou, že med určite zdražie. V správach sa senzačné informácie o včelách a ich produktoch dosť často opakujú. 
Za socializmu som dostal od výkupcu za 1 kg medu 35,- Kčs, okamžite v hotovosti na ruku. Keď zoberiem do úvahy, že ceny sú dnes asi desaťnásobne vyššie, tak 35 x 10 = 350 : 30 = 11,66 €, čo by mala byť dnešná cena medu. Za socializmu síce štátna organizácia vykupovala med po 35,- Kčs za kilogram, ale v obchode predávali ten môj med v kilovom balení za 32,- korún. Tomu rozdielu sa hovorilo záporná daň a takýmto spôsobom štát podporoval včelárstvo. Okrem toho, za socializmu bola dotácia na včelstvo 35,- Kčs, za čo sa dalo kúpiť pre včely 5 kg cukru. Med je na Slovensku ešte stále veľmi lacný.
V Nemecku stojí chlieb, maslo, mäsové výrobky približne ako u nás. Med z ich domácej produkcie, 1 kg, sa tam predáva za 20,- až 25,- €. Poznám to. Na tržnici predávajú med v polkilovom balení za 11,- až 12,- €. V Nemecku sú obľúbené polkilové a štvrťkilové poháre na med. Pol kila gaštanového medu tam stojí 9,50 €, štvrť kila manuka medu stojí 40,50 €. V USA stojí kvetový med z prérie 6,50 USD za jednu libru = 0,45 kg. Z USA sa však med nesmie na Slovensko dovážať, pretože tam včelári používajú na ošetrovanie včiel antibiotiká, čo u nás zákon nedovoľuje.
Prečo musia Slováci vždy pokorne niesť svoj kríž? Prečo sa nám na Slovensku bráni myslieť na nemecké platy a švajčiarske dôchodky? To slovenské včely menej pracujú ako nemecké? To je humanizmus?

  


Prečo by mali cudzie medy v obchodných reťazcoch určovať cenu našich kvalitných domácich medov? Videl som cez prázdniny na včelárskych akciách po Slovensku predávať med priamo včelármi. Ceny slovenských medov za 1 kg tam boli takéto: 9,50 € medovicový med, 6,50 € kvetový med repkový, 8,90 € kvetový med agátový, 8,- € kvetový med lúčny a 8,- € kvetový med lesný. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára