pondelok 23. mája 2016

Jar 2016 na včelnici


Keď som v roku 2003 začal s prírodným včelárením, nemal som o metódach vedenia včelstiev na prírodnom diele ani tušenia a včelstvá som neliečil. Výsledok je, že od roku 2003 moje divovčielky prežívajú. K tomu poznamenám, že vediem včelstvá bez liečby, dalo by sa povedať, podobne ako John Kefuss. Taký štýl včelárenia je zas o manipulácii so včelstvom, o jeho delení rojením, preletákmi, odložencami a opätovnom spájaní, o zimovaní na panenskom diele, atď. Preto obhospodarujem jeden rok len štyri včelstvá, druhý rok dvanásť a ďalší rok sedem. V lese tiež včelstvo neprežíva na jednom mieste desaťročia, ale minimálne každé dva alebo štyri roky si zabezpečuje večný život delením - rojením. Prírodné včelárenie a včelárenie bez liečby sú dve rôzne technológie a podľa mojich skúseností je určite pravda, že úľ s prirodzenou stavbou včelieho diela je riešením pre zdravý život včiel. Kto už obhospodarovaniu včielok venoval niečo zo svojho času, vie, že slepá viera v úľový systém na včelárenie nestačí.

Jednotný úľ - zimné zásoby. Samozrejme medové.

V úli Warre používam tiež vysoké rámiky.


Rámiky vysoké 30 cm sa vo svete bežne používajú. Veď Dadantov úľ má rozmer rámika 47x30 cm a Dadant-Blattov 43,5x30 cm. Nie je to náhoda. Rámik vysoký 30 cm je pre špirálovité kladenie vyjíčok matkou skutočne ideálny. Kto má odpozorovanú veľkosť hniezda, tak tiež môže potvrdiť, že je to "guľa" s priemerom asi 30 cm, ktorá sa v úľovom priestore pohybuje doprava, doľava, nahor a nadol. V našej zemepisnej šírke  je výška rámika 30 cm hojne rozšírená, a ako príklad môžem uviesť Ukrajinu 435x300 mm, Slovensko 370x300 mm a 420x300 mm, Česko 390x300 mm a 420x300 mm, Nemecko 470x300 mm. 
Pre slovenské klimatické podmienky je skutočne rámiková miera čechoslováka - Jednotného úľa - pre včely to najvhodnejšie čo včelári vymysleli za posledných 150 rokov. Moje včely žijú v úľoch čechoslovákoch rôzneho technického riešenia. V ležanoch aj nadstavkových, v zadovákoch aj kolenáčoch, na teplej stavbe aj na studenej. Vo všetkých spomínaných úľových zostavách sa im na vysokom rámiku darí. 



Už 25. januára som pri mojich úľoch započul jemný a pravideľný šum včelstiev. Spozornel som a urobil som obhliadku úľov. Na letáčoch som našiel povynášané mŕtvolky včiel. To by znamenalo, že včely snorili po dne úľa a robili tam poriadok. Podľa mňa je to znamenie, že úle reštartovali. A to len pred tým skončilo mrazivé počasie. Že včelstvá začali s plodovaním mi potvrdilo po odložení okenice aj zarosené sklo na pozorovacom okienku v zadnej stene úľa. Včely v nadstavkových JU zimujú v dvoch nadstavkoch. Zaujímavé je, že všetky včelstvá v týchto úľoch sedia cez túto zimu v spodnom nadstavku, na základni. Horné nadstavky sú prázdne. To potvrdzuje skutočnosť, že včely nevykurujú úľ, ale zohrievajú plod. Toto včelstvo zimuje v šiestich uličkách. Úľ je tenkostenný. Kopčeky meliva sú dosť vysoké, čo je tiež znakom, že včelstvo začalo plodovať a ani mrazivé počasie v predchádzajúcich dňoch mu v plodovaní nebránilo.




V ležanoch JU pozorovacie okienka nemám, ale zarosená časť letáča svedčí o tom, že aj v týchto úľoch včelstvá reštartovali. Ani v ležanoch nemám včelstvá zúžené. Zimujú v strede úľového priestoru medzi dvoma letáčmi. Tak ako toto včelstvo, vidieť to na dvoch podložkách vedľa seba, aj ostatné včelstva sedia v deviatich uličkách. Vo Warre tiež úľový priestor v jeseni nezmenšujem. Včely tam zimujú v štyroch nadstavkoch. Zimný chumáč včiel tam sedí v strede úľovej zostavy, čiže v druhom a treťom nadstavku od základne.



Zima 2015/2016 bola bez snehu a teplá. 28. februára je síce zamračené, dopoludnia fúkal JZ vietor, ale popoludní bolo bezvetrie a teplota vystúpila na 11°C. Skúsil som dlaňou či je teplá povala úľov a ono sú už zohriate aj slamené rohože. Povala je vo všetkých včelstvách teplá v priestore na 12. až 14. rámikoch. To znamená, že včelstvá v úľoch reštartovali. Do jedného ležana som nazrel a našiel som šesť rámikov s obojstranne zaviečkovaným aj otvoreným plodom, s plochou 2 až 3 dm2 na jednej strane plásta, čo je dohromady na spomínaných šiestich rámikoch do 30 dm2 plodu všetkého druhu. Včely husto obsadajú uličky. Včelstvá nemám zúžené, včely majú k dispozícii 24 rámikov JU. Za tú krátku chvíľu som včely vyrušil až tak, že sa húfne vyhrnuli na letáč. Na vrchole Choča máme ešte sneh. Keď budú kvitnúť vŕby, včely znášku zvládnu bez problémov a postavia toľko nového diela, koľko im medzistienok ponúknem. To mám praxou overené.

Povaly na úľoch sú 7. marca horúce. Ja používam medzi rámikmi povalové latočky, takže nevidím do uličiek ako v prípade použitia stropnej fólie. V sobotu bude Gregora, niet divu, že včelstvá sa už naplno rozbehli. Chcelo by to aspoň jeden slnečný, teplý a bezveterný deň. Snáď sa na Jozefa aj jarného slniečka dočkáme.

Uplynulý týždeň cez slnečné poludnie lietali v hojnom počte. Dnes je prvý jarný deň, ale u mňa včera včely nevytiahli ani tykadlo na letáč. Teplota vonku síce bola okolo 10°C, ale pofukoval taký studený severák, že včely radšej sedeli doma. Ani po vodu nechodili, a to plodujú o 106. Kvety vŕby rakyty sú už von, ale žlté ešte nie sú. Bol som cez poludnie v Ružomberku (13 km) a tam je rakyta už žltá. V nasledujúcich dňoch sa už má cez deň výraznejšie oteplovať. U nás ešte kvitnú snežienky, podbeľ a začali už aj krokusy. So včelami som ešte nič nerobil. Keď som začiatkom februára nazrel do úľov kvôli piskorovi, tak včelstvá mali priam nadmerné množstvo zásob. Len v jednom úli som na podložke našiel melivo kúsok cez polovicu úľa smerom ku zadnej stene, čo je síce v pohode, ale kopčeky meliva sú dosť vysoké. Zvedavosť ma láka cez najbližší teplý deň pozrieť do tohto úľa.

Je 31. marec. V utorok a v stredu fúkal u nás silný vietor. Vedľa kamárátovho včelína vietor vyvalil svrčinu. Strom bol dlhý vyše 30 m a spadol na starú neobývanú drevenicu. Drevenica to nevydržala, bude ju treba rozobrať a trámy popíliť na palivo.
Včely pri tom veternom počasí síce lietali, teplota sa počas spomínaných dvoch dní motala niekde okolo 15°C, nosili peľ a vodu, a za dva dni stúpla váha o 2,50 kg. Včera večer mierne spŕchlo, dnes bolo príjemné slnečné počasie a teplota vystúpila popoludní na 21°C. Včely od 9.oo hod. ráno nosili peľ a s ťažkým nákladom padali popred úle. Kvitne vŕba rakyta. O 18.oo hod. končil dolet včiel a váha počas dnešného dňa stúpla o 5,20 kg. Neuveriteľné!

Na prelome marca a apríla sa posledné dni ranné teploty u nás pohybovali okolo bodu mrazu. Na vrchole hôr máme stále sneh, a kým sa ten tam belie, stálejšieho teplého počasia v doline nebudeme mať. Dnešná noc je teplotne určite priaznivá. Včely môžu pokojne cez noc zahustiť včera prinesenú sladinu. Teplota vonku 7°C o piatej hodine ráno je v lokalite pod horami  na začiatok apríla naozaj vysoká. Počas dňa bude o dákych desať stupňov teplejšie. Od zajtra zas ranné teploty poklesnú a cez deň bude pod mrakom. Striedanie teplejších a chladnejších aprílových dní nedokáže zastaviť plodovanie včelstiev. Denné teploty okolo 15°C už prebúdzajú ďalšie dreviny. O pár dní rozkvitnú ostatné vŕby. Cez noc na 1. apríla včely odparili 25 dkg zo včerajšej výdatnej znášky. Dopoludnia dnes u nás vydržalo celkom príjemné jarné počasie. Bolo pod mrakom, sem tam prekuklo slniečko a včely celkom slušne nosili. Znáška už nebola taká výdatná ako včera. O 13.oo hod. sa zamračilo, južný teplý vetrík prestal pofukovať a začal fúkať studený severák. Ochladilo sa na 9°C. Za tri hodiny stúpla hodnota na váhe o 1,5 kg, čo je celkom slušný prínos sladiny a peľu na dnešný deň. Včely však už sedia doma, ani nepozrú z letáča.



Zdá sa, že začiatkom apríla obdobie hojnosti pre včely prišlo už vo včasnej jari na celom Slovensku. Veľa príspevkov na včelárskom fóre svedčí o tom, že plodiská sú zanesené sladinou a peľom, čo obmedzuje matku. Vo výhode sú tí včelári, ktorí udržiavajú celoročne včelstvá v plodisku zloženom z dvoch hlbokých nadstavkov. Nikto nepredpokladal, že treba tak včas rozširovať úľový priestor pre plod a pre med. Kto sa bojí rozširovať smerom nahor, môže tak urobiť smerom nadol alebo do strán, a uvoľniť matke priestor na kladenie vajíčok. Lebo stiesnené podmienky v plodisku podnecujú včelstvo k rojovej nálade. Včera ráno boli u nás -4°C, cez deň teplota vystúpila na +16°C, prínos sladiny bol 1,5 kg a peľ už nosili menej. To znamená, že u nás rakyta pomaly s kvitnutím končí. Určite treba pozrieť do včiel a rozšíriť im panenskými plástami a medzistienkami priestor. Veď aj včelárska metodika predpokladá, že keď kvitne vŕba rakytová treba robiť prvé väčšie zásahy vo včelstvách, treba prehadzovať nadstavky, pridávať medzistienky, odkladať zásobné plásty pre odložence. Pozorujem, že už poletuje veľa čmeliakov.

Ráno 3. apríla sme mali chladné, +1°C. Cez deň bolo však opäť príjemné jarné počasie. Váha stúpla do 18.oo hod. o 3,70 kg. Znáška z rakyty pokračuje. Robil som prehliadku vo včelstvách. Všetky voľné bunky sú zanesené sladinou a peľom. Včelstvá som zimoval na 20. až 24. rámikoch JU. V nadstavkových čechoslovákoch je v hornom nadstavku 5 rámikov zaviečkovaného plodu, zostávajúce rámiky sú plné zásob a matky prešli klásť do spodných nadstavkov. V ležanoch JU je desať rámikov plodu, z toho 8 rámikov so zaviečkovaným plodom. V jednom ležane mi cez zimu šarapatil piskor. Zničil čiastočne štyri rámiky panenského diela. Našiel som tie rámiky na spodnej latke zaplesnené a na dne bola hromada plesnivého meliva. Vyčistil som to. Včelstvo je však v poriadku, má 8 rámikov plodu, matku som videl. Včely husto obsadajú uličky, ale matky sú obmedzené v kladení vajíčok znáškou z rakyty. V nasledujúcich dňoch bude treba rozširovať medzistienkami. Ak bude príjemné jarné počasie pokračovať, skúsim dať celý nadstavok medzistienok nad mriežku v každom úli. Začnú kvitnúť vŕby. Nad mriežkou vždy včely postavia na jar "bezchybné" robotníčie dielo. Lebo keď sa mladušky v nasledujúcich dňoch narodia, úle budú plné včiel. A to som už našiel vo včelstvách kolesá s vybehnutým plodom na dvoch rámikoch.



Vo Warre som zimoval včely v štyroch nadstavkoch. Pred Veľkou nocou som prehodil najspodnejší nadstavok s práznymi súšami na top pozíciu. Už je plný jarného medu z rakyty, len musím počkať na jeho zaviečkovanie. Dnes, 5. apríla, som pod plný top nadstavok opäť prehodil najspodnejší s prázdnymi súšami. Začali kvitnúť vŕby. Znáška pokračuje a o 18.oo hod. váha ukazovala prírastok o 3 kg za dnešný deň. V najbližších troch dňoch má popršať a to tiež nebude na škodu. Moje aj kolegove včely sú už dva dni ostrejšie. Ako každú jar, keď sa objavia po bohatšej znáške na letáčoch prvé mladé strážkyne. 
Rakyta skončila 6. apríla. Ešte vo vyššej polohe, na okraji lesa, vidím pár stromov rakyty so žltými jahňadami. Za dedinou kvitnú vŕby a egreš. Dnešný prínos 1,9 kg. Od Veľkého piatku váha stúpla o 18 kg. Začínajú pribúdať mladé včely.

Cez deň, 10. apríla, teplota vystúpila len na 8°C. Na letáčoch bol celý deň ruch, včely poletovali, sadali po tráve, brali vodu a nosili ju do úľa. To znamená, že po znáške z rakyty včelstvá opäť začali vo veľkom plodovať. Pozrel som cez manipulačné okienka čo sa robí v úľoch. V nadstavkových JU sú už včely v dolných nadstavkoch. Vytvorili tam chumáč na trúďom rámiku v manipulačnom okienku a začali stavať trúdie bunky. Aj v ležanoch JU už včely stavajú trúdie dielo na rámiku v druhom manipulačnom okienku. Mladých včiel pribudlo. Cez okienka vidieť, že včely už obsadajú 18 až 20 uličiek rámikov JU. V najbližší teplý deň po tomto ochladení musím včelstvá otvoriť, v nadstavkových úľoch prehodím debničky a v ležanoch posuniem rámiky s plodom smerom od letáča na stranu do medníka. To je síce plán, ale s riešením sa rozhodnem až po otvorení úľov. Kvitnú vŕby a brezy.
O 14.oo hod. 11. apríla u nás teplota vystúpila na 15°C, Bolo pod mrakom a sem tam prekuklo aj slniečko. Všetky mladušky vyleteli von z úľov na svoj prvý prelet. Špirálovite stúpali vysoko a kalili. Ako včely po zime pri prvom jarnom prelete. A to bolo len trojdňové ochladenie, ktoré bránilo včelám intenzívne lietať. Za tie tri chladné dni váha klesla o 2,10 kg. To by znamenalo, že narástla plocha otvoreného plodu, ktorý musia včely intenzívne kŕmiť. Tým by sa dal vysvetliť dnešný mohutný prelet mladých včiel spojený s intenzívnym kalením.
Kvitnú vŕby, breza, tŕne a slivky. V polovici apríla už u mňa matky vyše týždňa chodia klásť vajíčka do trúdích rámikov. Včely už zaviečkovali trúdí plod. Ale pozor na materské bunky!



Ráno, 24. apríla, som pri obhliadke úľov zistil, že časť včiel z jedného včelstva nocovala aj počas chladnej noci na letáči. Včely vytvorili bradu, aby im nebola zima, a rozložili sa po stene úľa. Bradatý úľ je znakom toho, že za posledné dva dni sa v úli narodilo veľa mladých včiel a ich domov v ležane na 24 rámikov sa im stal príliš tesný. Potrebujú väčší úľový priestor.
Po rokoch včelárenia včelár zistí, že každá včelárska sezóna je iná, a každý rok je včelár prírodou a včelami prinútený postupovať inakšie. V niektorej včelárskej literatúre som čítal, že včelstvo sa podľa množstva hojnosti a sily svojho rastu rozhoduje už v období letného slnovratu, ešte pred zazimovaním, či sa v budúcej sezóne bude rojiť. A vlaňajšie včelstvá boli zazimované skutočne vo výbornej kondícii, mali až prebytok zimných zásob a stavy klieštika vo včelstvách boli veľmi nízke.  Zima bola mierna ako v stredomorí. V takom prípade proti rojeniu nefunguje nič. Všetky moje včelstvá, 100 %, vo warrečkach aj čechoslovákoch, v ležanoch aj zadovákoch, v nadstavkových úľoch aj kolenáčoch, v dvojpriestorových aj viacnadstavkových úľových zostavách, sa túto jar, v prvej polovici mája, rojili. Obdobie hojnosti prišlo skutočne zavčasu keď počas kvitnutia vŕby rakyty pribudlo na váhe vyše 20 kg a po odkvitnutí rakyty váha stagnuje. Práve teraz, v druhej májovej dekáde, kvitnú jablone a v predchádzajúcich rokoch sa u nás včelstvá zvykli rojiť asi týždeň až dva po odkvitnutí ovocných stromov. Protirojové opatrenia tejto jari nezabrali. Cítim sa ako učeň, ale s mojou filozofiou prírodného včelárenia som zároveň rojom rád, pretože moje včelstvá sú prirodzeným spôsobom omladené. Roje som vrátil späť do úľa z ktorého vyleteli. Z jedného včelstva som daroval roj kamarátovi a z vyrojeného včelstva som urobil tri menšie odložence. Z ostatných vyrojených včelstiev som urobil veľké, dvojnadstavkové odložence. V ležanoch budem asi o tri týždne pokračovať metódou dvojmatkového včelárenia so spoločným federálnym medníkom na materskej mriežke, a v nadstavkových úľoch spojím odložence s rojmi. Počas letnej znášky to budú znáškovo zrelé včelstvá s dostatkom lietaviek. Všetky odložence zároveň odchovajú mladé matky, takže budem mať možnosť v jeseni zazimovať v materinci pár matiek na troch alebo piatich rámikoch, čo bude ako prípadná rezerva matiek cez zimu a v skorej jari. Roje sú pre zdravie mojich včelstiev požehnaním a včelnica s mojím retrovčelárením je pre mňa chrámom pre oddych.

V pozadí môj rodný dom, dnes múzeum sedliackeho gazdovstva




Toto včelstvo začínalo pred rokom ako vyrojený odloženec v dvoch uličkách JU


V druhej polovici mája bola znáška len ráno, do desiatej hodiny. Cez deň už včely sedeli doma, pár ich nosilo vodu a sem tam som videl nejakú obnôžku s peľom. Podvečer mi dali včely najavo, že jarná znáška skončila a začalo v mojej lokalite asi dvojtýždňové až trojtýždňové bezznáškové obdobie. Ovocné stromy už odkvitli a malina ešte nezačala kvitnúť. Včely sliedili na včelnici po všetkých kútoch či nie je niekde zabudnutá kvapka medu. Rabovali by okamžite. V jednom nadstavkovom úli som dnes pozoroval práve odviečkované bunky s medom v medníku kde včely začali prenášať zásoby z medníka do plodiska. Rosničkári sľubujú horúčavy a po májovom poklese otvoreného plodu sa matky opäť rozkladú vo voľných bunkách po tom množstve zaviečkovaného plodu z predchádzajúcich týždňov a po zamrznutých mužoch plod vo včelstvách začne míňať zásoby jarného medu veľmi rýchlo. Je tu obdobie kedy sa treba zamerať na kontrolu zásob, aby včelstvá nehladovali a nelietali hladové roje. Tiež treba sledovať odložence či sa do nich zlodejky nedobíjajú. V ďalšej etape asi trojtýždňového pôstu musí včiel v úli opäť pribudnúť, aby bolo dostatok lietaviek na letnú znášku z maliny, lúk, pasienkov aj lesa a v období letného slnovratu dostatok mladušiek na odchovanie zimnej generácie včiel.
Ja som retrovčelár. V každom úli mám dve matky. Jednu starú v preletáku alebo v roji osadenom na pôvodnom mieste, a za priehradkou v ležane alebo na odoberateľnom dne v nadstavkovom úli, druhú, mladú, v odloženci. A tie treba ošetriť v týchto dňoch tak, aby počas najbližších štrnástich dní nakládli čo najväčšiu špirálu vajíčok pre odchovanie budúcej mlade. Niekedy po prvej júnovej dekáde staré matky odložím do materinca ako prípadnú rezervu. Odložence s mladou matkou spojím s materským včelstvom pred hlavnou letnou znáškou s bohato prestretým stolom pre včely.
V neposlednom rade treba pravidelne pozrieť aj podložku pod zasieťovaným dnom.






Ako som už písal, ja prvoroje zvyknem osadiť do úľa na pôvodné miesto, odkiaľ včely primárny roj vyslali a zvyšok včiel s plodom a rojovými materskými bunkami, ktoré roj zanechal v materskom úli, presuniem vedľa roja, za priehradku v ležane alebo nad roj, na medzidno v nadstavkovom úli. Najskôr po desiatioch dňoch, ale najčastejšie po troch týždňoch, včelstvá spojím. Roje treba asi desať dní po ich osadení skontrolovať. Z fotografie sa dá usúdiť, že mladé včelstvo je v poriadku, roj postavil nové dielo, matka kladie, včelstvo už má kruh zaviečkovaného plodu, chová plod všetkého druhu a včely už urobili nad plodom veniec so zásobami medu.
Pred rokom, na jar 2015, som začínal sezónu s troma včelstvami, pretože sa mi cez zimu 2014/2015 vytratili včely z ostatných úľov. Príčinou úhynu včelstiev bolo vírusové ochorenie. Prežil len odolný včelí superorganizmus. Rozmnožil som v roku 2015 tento odolný materiál na sedem včelstiev, ktoré všetky v zdraví a sile prežili zimu 2015/2016. Teraz práve skončilo obdobie rojenia sezóny 2016 a ja mám na včelnici momentálne pätnásť mladých a vitálnych včelích rodín. 


sobota 14. mája 2016

Protirojové opatrenia

Po rokoch včelárenia včelár zistí, že každá včelárska sezóna je iná, a každý rok je včelár prírodou a včelami prinútený postupovať inakšie. V niektorej včelárskej literatúre som čítal, že včelstvo sa podľa množstva hojnosti a sily svojho rastu rozhoduje už v období letného slnovratu, ešte pred zazimovaním, či v budúcej sezóne vyšle roj alebo nie. A vlaňajšie včelstvá boli zazimované skutočne vo výbornej kondícii, mali až prebytok zimných zásob a stavy klieštika vo včelstvách boli veľmi nízke. Zima bola mierna ako v stredomorí. V takom prípade proti rojeniu nefunguje nič, ak včelár neskoro zasahuje do včiel. Všetky moje včelstvá, vo warrečkach aj čechoslovákoch, v ležanoch aj zadovákoch, v nadstavkových úľoch aj kolenáčoch, v dvojpriestorových aj viacnadstavkových úľových zostavách, sa túto jar rojili. Obdobie hojnosti prišlo skutočne zavčasu keď počas kvitnutia vŕby rakyty pribudlo na váhe vyše 20 kg a po odkvitnutí rakyty je váha vyrovnaná. Čo včely donesú, to aj spotrebujú. Práve teraz kvitnú jablone a v predchádzajúcich rokoch sa u nás včelstvá zvykli rojiť asi týždeň až dva po odkvitnutí ovocných stromov. Protirojové opatrenia tejto jari nezabrali. Cítim sa ako učeň, ale s mojou filozofiou prírodného včelárenia som zároveň rojom rád, pretože moje včelstvá sú prirodzeným spôsobom omladené. Roje som vrátil späť do úľa z ktorého vyleteli. Z jedného včelstva som daroval roj kamarátovi a z vyrojeného včelstva som urobil tri menšie odložence. Z ostatných vyrojených včelstiev som urobil veľké, dvojnadstavkové odložence. V ležanoch budem asi o tri týždne pokračovať metódou dvojmatkového včelárenia so spoločným federálnym medníkom na materskej mriežke, a v nadstavkových úľoch spojím odložence s rojmi. Počas letnej znášky to budú znáškovo zrelé včelstvá s dostatkom lietaviek. Všetky odložence zároveň odchovajú mladé matky, takže budem mať možnosť v jeseni zazimovať v materinci pár matiek na troch alebo piatich rámikoch, čo bude ako prípadná rezerva matiek cez zimu a v skorej jari. Roje sú pre zdravie mojich včelstiev požehnaním a včelnica s mojím retrovčelárením je pre mňa chrámom pre oddych.


Moja, niekoľko rokov úspešná protirojová metóda, ma v túto jar sklamala. Včelstvo, ktoré 16.apríla husto obsadalo uličky v dvoch nadstavkoch JU, som v ten deň rozdelil, plodiskové plásty som uložil v dvoch nadstavkoch nad seba a zvyšnú časť úľového priestoru som vyplnil medzistienkami. Včely rozostavali dve medzistienky a naraz so stavbou diela prestali. Po týždni prišlo viacdňové ochladenie s mrázikmi, včely nemali možnosť lietať a rojová nálada bola tu.


V sobotu, 7.mája, sa včelstvo vyrojilo. Roj som osadil na medzistienky v nadstavku na základni pôvodného úľa odkiaľ vyletel. Na nadstavok s rojom som položil medzidno a naň som nadstavil dve debničky s plodom a včelami, čo roj zanechal v úli. Takto postupujem v úľoch Warre už 13 rokov a ešte som neprišiel o výťažok medu. Roj postaví nové dielo v celom nadstavku a nadstavený odloženec, zostatok z roja, vychová mladú matku. Aby mladá matka zo snubného letu trafila domov, označil som farebne nadstavok odloženca. Asi o mesiac, čo bude v mojej lokalite pred hlavnou letnou znáškou, včelstvá spojím. Všetky lietavky usilovne pracujú v nadstavku s rojom a mladušky z odloženca zas strážia svoj letáč. Každým dňom budú aj v odloženej časti pôvodného včelstva pribúdať lietavky.


Včely potrebujú na stavbu diela teplo, vlhko, peľ a nektár. Takéto podmienkiy na jar môžu byť v období kvitnutia rakyty v top nadstavku úľovej zostavy. V najspodnejšom nadstavku včely na severnom Slovensku v skorej jari nestavajú a možno ani na dolniakoch nie. A u nás, pod Chočom, sa rámiky na stavbu trúdieho diela dávajú stavať včas na jar v top nadstavku na pozícii 2 a 9. A včely musia husto obsadať uličky. Už som tu jeden z jarných postupov v niektorom príspevku zverejnil. Je to postup zameraný proti rojeniu a na stavbu nového diela.


Postavené plásty s trúdím dielom a so zaviečkovaným trúdím plodom treba pravidelne z rámikov vyrezať.

Demaree Plan je spôsob predchádzania rojeniu známy v anglosaských krajinách. Mohli by sme ho tiež nazvať dištancovaním plodu od matky. Matku dáme na 1 až 2 nezaviečkované plodové plásty do najspodnejšieho nadstavka. Zvyšok priestoru bude vyplnený súšami a medzistenami. Naň položíme mriežku a mednú komoru, prípadne nadstavok s medom alebo inými plástami bez plodu. Celkom navrch postavíme nadstavky s plodom a zatvoríme na nich očká. Po 10. dňoch prehliadneme plodové plásty a odstránime všetky matečníky. Za 21 dní sa tu všetok plod vyliahne a včely tu môžu znášať med. Ak má východzie včelstvo už zaviečkované matečníky, musíme ku zamedzeniu rojenia radšej zvoliť preleták.
Farmár s veľkým množstvom včelstiev musí používať priemyselné techniky včelárenia. Ale my, drobní včelári, sa pri našich desiatich alebo pätnástich včelstvách môžeme zabávať aj tradičnými postupmi našich dedov.



Preleták v ležane.

Materínec sa dá v sezóne využiť ako ležan pre produkčné včelstvo.

Preleták v nadstavkovom úli.